Erkek ve kadın anatomisinin birçok açıdan farklı olduğunu anlamak için National Geographic okumanıza gerek yoktur. Harici anatomilerimiz kadar, içsel anatomilerimiz de farklıdır. Kadınlar açısından, üzerinde durulması gereken en önemli iç yapılardan biri rahim ağzıdır; yani rahmin vajinaya doğru açılan boynu. Rahim ağzı, hamilelikte önemli rol oynar: cenini rahim içinde tutmak için uzar ve doğum sırasında kolaylık sağlamak amacıyla kısalır. Rahim ağzında kanser rahim ağzındaki anormal hücrelerden kaynaklanır belki de en kolay fark edilen ve en kolay önleyebileceğiniz kanser türüdür. Başka çeşitli nedenleri olmakla birlikte, bir tanesi cinsel yollarla bulaşan hastalıklardır; en önemlisi human papilloma virüs (HPV) olarak adlandırılır ve cinsel organda siğillere yol açarak rahim ağzının yüzeyinde başlangıç gösterir. HPV’nin nadiren görünür semptomlan olduğundan (bazı kadınlar hafif yanmalar, kaşınmalar ve gıdıklanmalar hissedebilir), bir kadının cinsel organlanna saldırabilecek en sinsi hastalıklardan biridir. HPV ve rallim ağzı kanseri, Pap smear testi sayesinde erken teşhis edilebilir. (Pap smear ve leğen kemiği incelemeleri, bir kadının cinsel yaşamı başladıktan sonra düzenli olarak yapılmalıdır. HPV semptomu bulunmayan kadınlarda yılda bir kez, HPV tedavisi görenlerde ise altı ayda bir olmalıdır.) HPV’nin bazı biçimleri hiç nedensiz ortaya çıkar gibi görünse de, kadınların yüzde 50’sinden fazlası ilk cinsel deneyimlerinde HPV kapma riski taşımaktadır.
Erkeklerde, prostat sukestanesi yoğunluğundaki ceviz biçimli organ işeme ve boşalma hızını, gücünü ve sıklığını kontrol eder. Erkekler prostat sorunu yaşadıklarında sık veya acı verici işeme ya da boşalma zorluğu gibi durumlarla karşılaşırlar. Elbette ki erkeklerin prostatlarıyla ilgili en önemli endişesi kanserdir.
Gerçek şu ki prostat kanseri yeterince uzun yaşayan erkeklerin neredeyse hepsinde görülebilir. İleri yaşlardaki erkeklerde son derece yaygın bir rahatsızlıktır ama asıl önemli nokta, kanserin ne kadar saldırgan olduğudur. İleri yaşlardaki erkeklerde daha sık görülen yavaş ilerleyen kanser durumlarında birçok erkek yirmi yıl daha yaşayabilmektedir; diğer yandan genç yaştaki erkeklerde daha sık görülen saldırgan biçimi genellikle öldürücüdür. Ama dikkatli olunması gereken başka bir yaygın prostat rahatsızlığı daha vardır; iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH). Temel olarak, BPH rahatsızlığı olan erkeklerde, prostat sidik yolunun etrafında büyür; bu da içsel organ la anızdaki sıvının dışarı atılması için temel yoldur. Bu şişme, prostatın sidik borusunu sıkarak normal sidik akışını engellemesine neden olur. BPH rahatsızlığı bulunan kişiler, geceleri sık sık tuvalete giderler ama işemekte büyük zorluk çekerler. Hastalık daha ileri boyutlara ulaştığında, sorun daha da kötüleşir; ve sidiği sidik torbasından asla çıkaramazsınız. (Asıl tehlike, sidiğin böbreklere geri dönmesidir, çünkü böyle bir durumda sidik zaman içinde böbrekleri yavaş yavaş öldürür; dolayısıyla tuvalete kalkmaya devam edin.) Erkeklerin prostat sorunlarını tedavi ettirmek konusunda verecekleri karar son derece kişiseldir; bazdan prostatın sidik borusunu saran kısmını aldırmak gibi agresif yöntemlere başvururlarken, bazdan daha sakin bir yaklaşımla ilaç tedavisine ve alternatif tıbba yönelerek, şişkinliği azaltmayı ve sidiği zorlayan kasları gevşetmeyi tercih etmektedirler.
Aklana Pirak Prostot sidiğin ve spermlerin penise akışım kontrol eder. Eğer prostatın içindeki doku büyürse (hipertrofi), dar kanal sikwarak işemeyi başlatmayı ve sürdürmeyi zorlaştırır. Bu olduğunda, sidik torbası kendini tamamen boşaltomaz, dolayısıyla sidik (en kötü durumda) tekrar yukarı çıkarak böbreklere dönebilir ve burada iltihaplanmalara, hasarlara yol açabilir. Böbreğin bitişiğindeki sidik borusunda ya da böbreğin içinde oluşan böbrek taşları, sidik torbasından ve sidik borusundan geçerken dokulara zorar verir.
İşte size çok değerli bir buluş:
Saf insan sütü, HPV virüsüne (siğil) yerleştiğinde, virüsü öldürmede etkili
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.